Var kan man hitta svenska nyheter online?

Du som just har flyttat till Sverige, eller är här på tillfälligt besök, kanske undrar var du bäst hittar nyheter från Sveriges alla hörn. Vi som driver den här bloggen, Lena och Anna, reser själva väldigt mycket och vet hur knepigt det kan vara att navigera i informationsdjungeln i ett nytt land. Vilka nyheter kan man lita på, och vilka tidningar är egentligen ren skvallerpress? 

Att skilja på seriösa nyhetssajter och de som levererar fake news eller skvaller är viktigt för att hålla sig à jour med det som händer i landet man befinner sig i. Enkelt uttryckt är det viktigt att hitta den enda sak som är verklig och värdefull. Det är precis som att videoslots bonuskod anses vara ett bra bonuserbjudande bland människor som tycker om sådan underhållning – vi behöver alla hitta en källa som vi tror är bra för oss. Som tur är finns det många trovärdiga nyhetskanaler i Sverige, i olika medier och med olika politisk infallsvinkel. Generellt sett kan man säga att svenska nyhetsmedier håller sin opinionsjournalistik och sin nyhetsjournalistik separerade. En tidning som är uttalat oberoende liberal, som Dagens Nyheter, skiljer sig alltså inte nämnvärt i sin nyhetsrapportering från till exempel en oberoende socialdemokratisk tidning som Aftonbladet.

Svenska nyheter i svenska tidningar

De största tidningarna i Sverige kan anses vara Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Expressen. Alla fyra titlar har omfattande sajter online, som ständigt uppdateras i takt med nyhetsflödet. Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet hör till vad som brukar kallas dagstidningar, medan Aftonbladet och Expressen brukar räknas som kvällstidningar. Det är dock något som hänger kvar sedan papperstidningens tid, då “Svenskan” och DN gavs ut på morgonen och Aftonbladet och Expressen kom ut sen eftermiddag eller tidig kväll. I dag hittar du trovärdiga nyheter hos alla fyra tidningar dygnet runt, online.

Svenska nyheter i svenska playtjänster

Sveriges tre största tv-kanaler är TV4 samt SVT1 och SVT2. SVT står för Sveriges Television, och har en gemensam playtjänst online som är helt gratis för tittare inom Sveriges gränser. På SVT:s hemsida kan du både titta på nyhetsprogram som Aktuellt och Rapport, och läsa nyhetsrapportering i artikelformat. 

TV4:s playtjänst kräver att du loggar in för att se kanalens producerade program, men nyheterna ska ligga fritt tillgängliga. Hos TV4 såväl som hos SVT hittar du utöver rena nyhetsprogram även samhällsprogram och andra dokumentära program som ger dig en fördjupad analys av både aktuella nyheter och historiska händelser. Vi som är historienördar vet ju att allt som händer på nyheterna i dag bara är slutpunkten av en lång händelsekedja som stundtals kan gå flera hundra år tillbaka i tiden. Att titta på nyheterna med en historikers perspektiv på samhällets och världens utveckling är verkligen superintressant!

Text-TV online – en historisk källa till nyheter

För oss som gillar historia är såklart tv-historien också av stort intresse. Om du liksom vi gillar att känna historiens vingslag samtidigt som du tar del av det svenska nyhetsflödet kan det vara kul att surfa in på Text-TV:s hemsida. Hela Text-TV finns nämligen tillgänglig online. Inklusive deras legendariska nyhetsrapportering. Redaktionen bakom nyheterna på Text-TV var med om att utveckla en helt ny standard för hur man skriver nyhetsjournalistik, mycket tack vare det begränsade utrymmet. Vill du ha kärnfullt formulerade nyheter och knivskarp nyhetsvärdering är det helt klart Text-TV online du ska vända dig till. Det tycker i alla fall vi!

Svenska nyheter – svensk satir

Du som är ute och letar efter “svenska nyheter” men ändå inte känner dig helt nöjd med vad detta blogginlägg gett hittills, kanske faktiskt egentligen är på jakt efter något helt annat. Det finns nämligen ett satirprogram på SVT som heter just “Svenska nyheter”. Detta förnämliga program, som bytt programledare några gånger genom åren men håller fast vid sin grundidé om att göra satir på nyheterna i veckan som gått, finns att se på Sveriges Televisions onlinetjänst SVT Play.

Leave a Reply